Ve středních Čechách a na Plzeňsku bude vládnout ČSSD s podporou KSČM

Ve středních Čechách bude vládnout menšinová vláda ČSSD. S konečnou platností se na tom dohodli sociální demokraté se zástupci KSČM. Tři týdny po volbách je tedy jasné, že ODS, která při nich skončila druhá, přejde do opozice. Komunisté nebudou mít žádného zástupce v radě kraje, ale bez moci úplně nezůstanou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, Richard Dolejš

David Rath, Richard Dolejš | Zdroj: ČTK

Za to, že budou veřejně podporovat menšinovou sociálně demokratickou vládu, zástupci ČSSD slíbili komunistů předsednické posty ve třech výborech kraje.

Stanislav Grospič, jeden z členů vyjednávacího týmu KSČM, Českému rozhlasu řekl, že pro stranu je to jednoznačné vítězství. "My jsme dosáhli otevřené deklarace spolupráce se sociální demokracií," uvedl.

To, že se sociální demokraté ve středních Čechách nakonec domluví s KSČM, bylo podle kandidáta na hejtmana z ČSSD Davida Ratha jasné už týden po volbách. "Nahrála tomu ODS, která naší nabídku arogantně hodila pod stůl," podotkl Rath.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se Stanislavem Grospičem a Davidem Rathem jsme hovořili v pořadu Radiofórum

Odstupující hejtman Petr Bendl to ale odmítá. Podle něj byly karty rozdány už před volbami. "Volební program sociální demokracie byl totožný s programem komunistů," uvedl Bendl. Přestože ODS bude ve středních Čechách opoziční stranou, její zástupci nevylučují, že v některých otázkách budou hlasovat totožně jako ČSSD a KSČM.

Menšinovou vládu s podporou komunistů sestaví vítězní sociální demokraté také v Plzni. Jak uvedl krajský šéf sociálních demokratů Václav Votava, strana počítá při prosazování svých návrhů s podporou komunistických zastupitelů hlavně díky blízkosti volebních programů obou stran.

"My se shodujeme ve zdravotnictví ve všech hlavních bodech, ať se jedná o rušení poplatků, převod krajských nemocnic na veřejné neziskové nemocnice, shodujeme se v řadě otázek, co se týká dopravy, sociálních věcí, pohledu na umístění amerického radaru," řekl Votava.

ČSSD bude mít k dispozici svých 19 a devět komunistických hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Za to umožní KSČM obsadit post uvolněného šéfa kontrolního výboru. V čele kraje stane první hejtmanka v historii krajů, bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 14. listopadu.

Tři týdny po regionálních volbách je jasno o způsobu vlády v sedmi krajích ze třinácti. Všude dominují vítězní sociální demokraté a už v pěti krajích se na řízení krajů přímo či nepřímo podílejí i komunisté. Dosud dominantní ODS je zatím při vyjednáváních neúspěšná. Nejblíže má ke vstupu do krajské koalice v Jihočeském kraji, kde ČSSD nabídla občanským demokratům podíl na vládě.

Martin Hromádka, Petra Kosová, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme