T. Julínek: Promíjení poplatků za léky přinese jejich zdražení

Odpouštění regulačních poplatků v lékárnách krajských nemocnic bude znamenat zdražení léků. Prohlásil to sobotu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na sjezdu lékárnické komory v Benešově. Zavítal tam, aby s delegáty probral nejasnosti spojené s reformou zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Zdroj: ČTK

ČSSD, která rušení poplatků propaguje, tak podle něj chce zdražit pacientům léky v lékárnách. Navíc pokud by se poplatek někde nevybíral a jinde ano, mohlo by to znamenat složitou administrativní situaci.

"Odpouštění poplatků v lékárnách znamená zdražování léků. A to je potřeba jasně říci. To znamená, že ČSSD, která tohle propagovala a teď to realizuje v krajích, chce zdražit pacientům léky v lékárnách, které jim patří, a zároveň vytvořit kritickou situaci u kolegů, kteří jsou jejich konkurenti," řekl Julínek.

Šéf zdravotního výboru sněmovny a středočeský volební lídr David Rath z ČSSD s tím ale nesouhlasí: "Když přistoupíme v krajských nemocnicích ke zrušení poplatků v lékárnách, tak lékárny samozřejmě nemusí vybrat celou marži. Tudíž pacienti nebudou muset platit 30korunový poplatek za položku na receptu a mohu garantovat, že v těchto lékárnách nebudou léky v žádném případě dražší," prohlásil Rath.

Viceprezidentem zvolen Zdeněk Mrozek

Novým viceprezidentem České lékařské komory bude anesteziolog Zdeněk Mrozek. Funkce bude obsazena po třech letech, kdy ji nikdo nezastával. Mrozek je členem licenční komise lékařské komory, vede kliniku anestezie a resuscitace ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Prohlásil, že chce, aby komora byla vidět na veřejnosti jako odborná organizace, která nabízí spolupráci - jako nepolitická instituce, která dokáže pomoci při reformě zdravotnictví. Na přípravě reformy by podle něj měla být shoda napříč odbornou veřejností i politickými stranami.

Milan Kopp, Monika Rybáková, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme