Slovenská policie zadržela Maďary podezřelé z extremismu

Téměř 30 maďarských extremistů zadržela slovenská policie na východě země. Muži i ženy přijeli v uniformách, které připomínají stejnokroje maďarských fašistů. Premiér Robert Fico se kvůli tomu okamžitě sešel s ministry vnitra a zahraničních věcí. Incident opět vyhrotil už beztak napjaté vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pouta (ilustrační foto)

pouta (ilustrační foto) | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Maďarské radikály, kteří se hlásí k Národní stráži, zadržela policie v Královském Chlumci, kde žije početná maďarská menšina. Proč extremisté na Slovensko přijeli, policejní mluvčí neuvedla.

Zřejmě se ale jedná o další ze série protislovenských akcí. Radikálové už celý týden demonstrují před slovenskou ambasádou v Budapešti a v pondělí chtějí zablokovat hraniční přechody.

Premiér Robert Fico označil incident za bezprecedentní provokaci a dodal, že na území Slovenska nedostanou extremisté šanci. Maďarsko-slovenské vztahy se začaly prudce zhoršovat po volbách, kdy Robert Fico utvořil vládní koalici s nacionalistou Jánem Slotou.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme