Německo si připomíná 70. výročí tzv. Kříšťálové noci

Asi stovka mrtvých, tisíce zničených a vyrabovaných obchodů, desítky vypálených synagog. Taková byla smutná bilance noci z 9. na 10. listopadu 1938. Skleněné střepy na ulicích německých měst daly této noci jméno Křišťálová. 70.výročí této tragické události si Německo připomíná celou řadou akcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

antinacistická vlajka

antinacistická vlajka | Foto: Jiří Hošek

Tu největší hostí synagoga v berlínské Rykestrasse, kde proslov přednese taky kancléřka Angela Merkelová. V Německu je Křišťálová noc nebo tzv. Říšský pogrom vnímána jako zlomový okamžik přechodu od dlouholeté diskriminace k cílenému pronásledování Židů.

U našich západních sousedů teď paradoxně řeší kontroverzní výrok dolnosaského premiéra Christiana Wulffa. Ten prohlásil, že současné nálady ve společnosti ve vztahu k bankovním manažerům připomínají pogrom. Vrcholný politik nad užitím tohoto slova vyjádřil lítost.

Generální tajemník Ústřední rady Židů Stephan Kramer ale žádá Wulffovu demisi. Prakticky identickou paralelu mezi honem na manažery a pronásledováním Židů použil před pár dny taky ředitel ekonomického institutu IFO Hans-Werner Sinn.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme