Česká lékařská komora chce odvolání ministra zdravotnictví Julínka

Sjezd České lékařské komory vyzval k odvolání ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Návrh podpořilo 131 z přítomných delegátů pražského sjezdu, proti bylo 94 a 16 se zdrželo. Podle ČLK by šéf zdravotnického resortu měl také stáhnout další fázi reformy zdravotnictví. S příslušnými zákony jde Julínek ve středu na jednání kabinetu a nehodlá ustoupit. A už dnes by se měl sejít s předsedou lidovců Jiřím Čunkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Kubek a T. Julínek

M. Kubek a T. Julínek | Zdroj: ČTK

Odmítnutí chystané zdravotnické reformy a návrh vyměnit ministra zdravotnictví, takový je výsledek 22. sjezdu České lékařské komory. Delegáti nepodpořili ani paragrafová znění, ani věcné záměry zákonů. Prezident komory Milan Kubek to považuje za úspěch: "80 procent přítomných delegátů odmítlo paragrafovaná znění zákonů, která půjdou do vlády. Věřím, že politici budou naslouchat hlasu lékařů a zákony odmítnou," prohlásil Kubek.

Část přítomných lékařů byla proti usnesení. Jejich názor vyjádřil člen představenstva komory Lubor Kinšt: "Toto rozhodnutí vnímám jako nešťastné, myslím, že pro velkou část lékařského stavu, která se už ani nezúčastňuje jednání ČLK, to bude velké a trpké zklamání. Nejsme politickou organizací, měli bychom říci - nalajnujte hřiště, budeme se věcně vyjadřovat k návrhům v momentě, kdy je můžeme pozitivně měnit. Odmítání za každou cenu nepopožene věc dopředu," myslí si Kinšt.

Ministr Tomáš Julínek v sobotu na sjezdu České lékařské komory řekl, že své návrhy nestáhne a bude o nich dál jednat. S delegáty debatoval několik hodin. Právě prezident České lékařské komory Milan Kubek patří k dlouhodobým ministrovým kritikům. Na sjezdu mu znovu vyčetl, že nekomunikuje s komorou a předkládá neprojednané návrhy.

Opakovaně také na sjezdu zazněly výzvy k tomu, aby šéf zdravotnického resortu stáhl další fázi reformy zdravotnictví. S příslušnými zákony jde Julínek ve středu na jednání kabinetu a nehodlá ustoupit.

Premiér Mirek Topolánek v České televizi řekl, že pozice ministra Julínka ve vládě je ohrožena, pokud nebude schopen vysvětlit své reformy a nezíská pro ně podporu zdravotníků. Komora lékařů by se podle předsedy vlády měla depolitizovat: "Pan doktor Kubek používá stejnou argumentaci jako pan doktor Rath, což mne neudivuje. Z toho hlasování je vidět, že i lékařská komora je rozdělena zhruba na 55 procent lidí, kteří žádné změny nechtějí a zhruba 45 procent, kteří je chtějí. To ukazuje, že by mělo dojít k depolitizaci komory," poznamenal Topolánek.

Sjezd ČLK také odmítl, aby v krajských zařízeních neplatili pacienti regulační poplatky, jak to plánuje ČSSD. V případě, že kraje toto zvýhodnění ve svých zařízeních uskuteční, měl by se podle delegátů prezident České lékařské komory Milan Kubek obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

S lékaři diskutovali také poslanci koaličních i opozičních stran a zástupci zdravotních pojišťoven. Poslanec Boris Šťastný z ODS řekl, že reformní zákony nemají jasnou politickou podporu ani uvnitř koalice a že reformu nepodpoří. Stejně se vyjádřil i lidovec Ludvík Hovorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ranním interview Radiožurnálu mluvil o situaci ve zdravotnictví poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka (moderoval Jan Pokorný)

Milan Kopp, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme