Poslankyně Zubová zřejmě podpoří návrh na přezkoumání smluv o radaru

Návrh opoziční ČSSD, aby smlouvy o americké radarové základně v České republice posoudil Ústavní soud, pravděpodobně podpoří nejen komunisté, ale i poslankyně vládní Strany zelených Olga Zubová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olga Zubová

Olga Zubová | Foto: Marián Vojtek

Zubová to dnes uvedla v České televizi: "Na poslaneckém klubu zatím debata o tomto neproběhla, budu hovořit sama za sebe. Podle mě je smlouva o umístění radarové základny tady natolik důležitá, že je na místě, aby byla schválena větším počtem hlasů, než třeba převahou jednoho hlasu. Takže pro mě ta možnost většiny ústavní je reálná, já bych pro ni pravděpodobně hlasovala."

Sociální demokraté svůj požadavek na ústavní přezkum smluv o radaru zdůvodňují tím, že ústava počítá pouze se schvalováním krátkodobého pobytu cizích vojsk na českém území, nikoli se schválením "na neomezeně dlouhou dobu".

Sněmovna začala obě smlouvy přes odpor opozice projednávat na říjnové schůzi. Podle premiéra Mirka Topolánka by se o nich mohlo ve výborech jednat déle než obvykle, takže by jejich definitivní schvalování přišlo na řadu až po inauguraci nového amerického prezidenta na konci ledna. Senátoři o smlouvách budou hlasovat až v novém složení.

Marika Táborská, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme