Kancléřka Merkelová: Evropa nesmí dát šanci antisemitismu

K boji proti antisemitismu a rasismu vyzvala na vzpomínkové akci u příležitosti 70. výročí tzv. Křišťálové noci německá kancléřka Angela Merkelová. Ta v jedné z berlínských synagog varovala před lhostejností veřejnosti vůči projevům nesnášenlivosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A. Merkelová

A. Merkelová | Zdroj: ČTK

"Xenofobie, rasismus a antisemitismus už nesmějí nikdy dostat v Evropě příležitost," řekla doslova kancléřka, podle níž by tohle pravidlo mělo platit i pro arabský svět a další části naší planety.

Podle Angely Merkelová by nikdo neměl mlčet, jestliže je za denního světla na ulici napaden rabín nebo je znesvěcen židovský hřbitov.

Kancléřka v této souvislosti připomněla, že za doby nacionálního socialismu neměla většina Němců odvahu protestovat proti barbarství, které se kolem nich odehrávalo.

"Jestliže mlčení ještě může znamenat strach z toho nesvěřit se s vlastními poznatky, lhostejnost je pak už prvním krokem k tomu dát v sázku nezpochybnitelné hodnoty naší společnosti," dodala Merkelová.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme