Zhoršuje se situace na domácím trhu práce

Na trhu práce v Česku se už začíná projevovat zpomalování české ekonomiky. Míra nezaměstnanosti v říjnu sice klesla na 5,2 procenta, rychle ale klesá také počet volných pracovních míst, jak je firmy ruší. Proti minulému měsíci je jich méně o plných 9 tisíc. Nabízí se tak asi 130 tisíc volných pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Lounech

Úřad práce v Lounech | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Počet lidí bez práce se podle součtu ministerstva práce a sociálních věcí snížil na 292.385 osob. Na jedno volné místo tak v říjnu připadalo téměř 2 a půl uchazeče o práci. Nejhorší situace je v okresech Děčín, Jeseník, Bruntál a Hodonín. Ještě před měsícem byla nezaměstnanost u nás nejnižší za posledních 12 let.

Podle ekonomky Heleny Horské z Raiffaisenbank nejnovější čísla potvrdila, že situace na trhu práce se zhoršuje: "Na trhu práce už není tak dobře, jak bývalo. Míra nezaměstnanosti v říjnu poklesla proti stavu o měsíc dříve jen o jednu desetinu na 5,2 %, zatímco obvykle v říjnu pokles činil zhruba 4 desetiny."

Míra nezaměstnanosti bude stoupat, předpovídá ekonomka Horská: "Počet nezaměstnaných zatím neroste v porovnání s předchozími měsíci, firmy ale ruší volná pracovní místa. Je to běžný stav, kdy firmy nejprve ruší volná pracovní místa, ale až potom v důsledku slábnoucí poptávky začnou propouštět. Předpokládám, že větší propouštění začne na konci tohoto, případně na začátku příštího roku. V roce 2009 očekáváme nezaměstnanost okolo 6 %."

Inflace v říjnu zpomalila na šest procent

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na šest procent ze zářijových 6,6 procenta. Jak informoval Český statistický úřad, je to letos nejnižší meziroční růst cen a nejvýraznější zpomalení inflace od října roku 2006. Nejvíc tomu pomohlo snížení cen aut a pohonných hmot. Meziměsíčně inflace stagnovala.

I když stále rostou náklady na bydlení - především ceny energií, na celkovou inflaci měly největší vliv jiné faktory - popisuje analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš: "Inflace výrazně poklesla především díky pádu cen benzínu a nafty. Tento pád prakticky umazal nárůsty cen pohonných hmot z posledního roku. Benzín je nejlevnější za posledního jeden a půl roku. Vedle pohonných hmot se také pozitivně projevilo í další, poměrně výrazné zlevňování aut na českém trhu."

Vedle pohonných hmot se také pozitivně projevilo í další, poměrně výrazné zlevňování aut na českém trhu, dodává ekonom Bureš: "Auta jsou levnější proto, že relativně tvrdá konkurence a zpomalení poptávky v západní Evropě nutí výrobce zlevňovat. Na druhé straně je třeba říci, že výrobci k tomu mají prostor, protože za poslední rok a půl k tomuto kroku příliš nesáhli a určité zlevňování se nabízí."

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme