Evropská unie se zapojí do boje s piráty u Somálska

Evropská unie pomůže v ochraně lodí proti pirátům, kteří řádí v Indickém oceánu u somálských břehů. Ministři obrany sedmadvacítky dnes v Bruselu schválili vyslání několika lodí, které mají chránit tamní námořní cesty. Vody u somálských břehů patří k nejnebezpečnějším ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Námořní loď - ilustrační foto

Námořní loď - ilustrační foto | Foto: Jarmilka Malochová

Jen letos tam piráti přepadli několik desítek plavidel. Posledním případem, o kterém jsme informovali byl únos německé lodě, které velel slovenský kapitán.

Bude to první podobná operace v historii Evropské unie. Účastní se jí nejméně 7 lodí a hlídkovací letadlo. Plavidla vyšlou především Velká Británie, Francie a Španělsko. Do operace se ale zapojí i nizozemské nebo švédské námořnictvo. Akci budou velet Britové.

Zatím ale není přesně dohodnuté, jakou měrou se budou jednotlivé státy na akci podílet. Lodě vyslané v rámci operace nazvané EUNAVOR by měly v moři kolem Afrického rohu začít hlídkovat v prosinci.

Už teď se tam snaží posílit bezpečnost obchodních lodí i soukromých jachet plavidla Severoatlantické aliance a také Ruska. Kolem Somálska totiž vede cesta do Suezského průplavu, kudy se mimo jiné přepravuje asi 30% světové produkce ropy.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme