V Česku se rozhodne o úložišti jaderného odpadu do roku 2025

Velké zpoždění měl jaderný odpad, který v noci dorazil do meziskladu u severoněmeckého Gorlebenu. Převezly ho tam vlaky a nákladní auta z Francie. Zpozdily se kvůli protijaderným aktivistům, kteří blokovali silnice i koleje vlastními těly. V Česku se vyhořelé jaderné palivo zatím skladuje v elektrárnách. Kde bude v Česku jeho trvalé úložiště, v tom by mělo být jasno do roku 2025.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Aktivisté v Německu chtěli protesty upozornit na zásadní problém jaderných elektráren - na to, že zatím nebylo určeno místo pro trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva. V České republice by v tom mělo být jasno do roku 2025.

V referendech už odmítla trvalé úložiště jaderného odpadu řada obcí na Jihlavsku - třeba Hojkov, Dušejov, Opatov, Jedlov nebo Milíčov. Lidé se většinou domáhají toho, aby obce využily všech svých možností, jak tento odpad odmítnout.

Jihlavsko je žhavým kandidátem na úložiště, protože je mezi Dukovany a Temelínem a navíc tudy vede železnice. Koaliční smlouva zakazuje v Česku stavět nové jaderné elektrárny. Prosadili to zelení. Část ODS i ČSSD ale další jadernou energii podporuje.

Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová před nedávnem uvedla: "I když použijeme úplně všechno, co v Evropě máme k dispozici jako zdroje energie, tak stejně pravděpodobně - dříve nebo později - bude Evropa v problému. To znamená, že nemůže zavrhnout žádný ze zdrojů od obnovitelných až po fosilní. Musí si ale ten energetický mix rozumně poskládat. Aby zajistila dostupnost energií za přijatelné ceny, aby zajistila ochranu klimatu a aby zajistila i tzv. energii pro chudé."

Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme