Polsko a Spojené státy vysvětlují nedorozumění v případě protiraketového štítu

Podle kanceláře polského prezidenta příští americký prezident Barak Obama slíbil, že bude v projektu vybudování protiraketového štítu na polském území pokračovat, ale americká strana to dementovala. O eventuální americké základně v Polsku večer telefonicky mluvil prezident Lech Kaczyński s budoucím viceprezidentem Spojených států Joem Bidenem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Jozeph Biden polskému prezidentovi řekl, že podpora projektu protiraketového štítu bude záviset na hodnocení skupiny bezpečnostních expertů. Ti budou zvažovat efektivitu tohoto systému a výši nákladů na jeho stavbu či provoz.

Teprve potom se americký prezident rozhodne, jak s tímto dědictvím Bushovy administrativy naloží. Spojené státy budou v každém případě s Polskem plně spolupracovat, uvádí se v prohlášení prezidentské kanceláře.

Proti plánovanému zřízení základen amerického protiraketového systému ve východní Evropě stále vystupuje Rusko. Prezident Medveděv vyslal jasné varování - pokud se Rusko bude cítit americkými plány ohroženo, je připraveno rozmístit své rakety v Kaliningradu. Končící vláda prezidenta George Bushe se Rusy snaží přesvědčit, že pro ně radar v Česku a protiraketová základna v Polsku nepředstavují žádné nebezpečí.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme