Paroubek nevylučuje zájem o křeslo šéfa sněmovny

Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek podle dnešní Mladé fronty Dnes nevylučuje, že by se mohl stát předsedou Poslanecké sněmovny, kde by na tomto postu vystřídal stranického kolegu Miloslava Vlčka. To by mu umožnilo zúčastňovat se v době předsednictví České republiky Evropské unii schůzek se zahraničními partnery, na které by se jako řadový poslanec nedostal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Víc než o křeslo šéfa sněmovny, jak se dal Jiří Paroubek slyšet dnes, mu prý ale jde v souvislosti s českým předsednictvím Evropské unii o dohodu na základních principech:

"To znamená, aby byla do konce roku schválená Lisabonská smlouva, aby se zahájilo seriozní jednání k zavedení eura v naší zemi a některé další otázky, které s tím souvisí. To znamená vyjasnit podíl sociální demokracie při evropském předsednictví, při ovlivnění programových priorit, ale i praktického chodu. No tak můžeme hovořit o těch personálních otázkách, ale ty jsou skutečně až na posledním místě."

Podle premiéra Mirka Topolánka konkrétní návrh na změnu na nejvyšším postu v Poslanecké sněmovně z jeho strany nevzešel. Premiér připomněl, že se k Paroubkovu jmenování do této funkce vyjadřoval v nedělním vysílání České televize. Tam připustil, že pokud by Paroubkovo jmenování do čela sněmovny umožnilo dohodu spolupráce během českého předsednictví Evropské unii, je tato varianta možná.

"My jsme o ni doposud nejednali. Pokud takové jednání bude, tak o tom budeme jednat seriozně. Ale i v tom pořadu jsem řekl, že to bude spíš vyplývat z nutnosti sociálních demokratů přeskupit po vyhraných volbách síly ve sněmovně. Bude to souviset s odchody některých funkcionářů ve sněmovně. A v tomto smyslu očekávám návrhy sociálních demokratů, ne že bych s nějakými přicházel sám."

Věra Pfeifferová, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme