V Německu se diskutuje o omezení manažerských platů

Strany německé velké koalice uvažují o tom, že by novými pravidly omezily vysoké platy manažerů. O plánech informuje server Spiegel.ONLINE. CDU/CSU prý podporu kontroverzního návrhu teprve zvažuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Miliónové platy a hlavně problematické bonusy manažerů se v Německu staly terčem kritiky hlavně v souvislosti se stávající finanční krizí. Koaliční poslanci by rádi omezili hlavně vyplácení mezd odvislých od hospodářských výsledků společností.

Posvítit si chtějí i na takzvané motivační opční programy. Podle pracovního návrhu zákona by manažeři získali právo na zvýhodněný nákup akcií až po uplynutí čtyř let. Krátkodobá mimořádná odměna by navíc mohla dosáhnout pouze dvojnásobku základního platu.

Další omezení se mají týkat manažerů, jejichž podniky zažádají o státní pomoc. Nová pravidla diskutovaná na půdě Spolkového sněmu se podle Spiegelu mají dotknout taky vedoucích pracovníků veřejnoprávních sdělovacích prostředků.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme