Vláda schválila celoroční páteční zákaz jízdy kamionů

Páteční odpoledne na českých silnicích mají být bez kamionů - vláda dnes schválila celoroční páteční zákaz jízdy pro ně. Zatím omezení platilo jenom o letních prázdninách. Dopravcům se tento návrh ministerstva dopravy nelíbí a tvrdí, že se v pátek odpoledne bude jezdit tak jako tak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony

Kamiony | Foto: Ondřej Jánoška

Návrh ministerstva dopravy, o kterém dnes vláda rozhodla, říká: Kamiony těžší než 7 a půl tuny nemohou vyjet v pátek od 15 do 18 hodin a od půlnoci ze soboty na neděli po celý den až do deseti večer. Zákaz má platit na silnicích všech - i nižších - tříd, dosud se vztahuje jen na dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy.

Podle vicepremiéra Jiřího Čunka na oplátku pátečního zákazu jízdy kamionů bude jednodušší zažádat o výjimku: "Varianta, která byla vládou schválená, byla dohodnutá mezi místopředsedou vlády Martinem Bursíkem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Je tam jedna zásadní věc - řízení o povolení výjimek z tohoto zákona, tedy kdo může jezdit v tyto časy, bude zjednodušeno."

Podle autodopravců ale i kdyby v této podobě návrh ministerstva dopravy prošel celým legislativním procesem, tak by kamiony dál brázdily naše silnice. Dopravci si už totiž předem vymohli spoustu nových výjimek. Vedle převážení pohonných hmot nebo potravin se vztahují třeba také na přepravu aparatury na koncerty.

Než se zvýšil počet výjimek ze 13 na 26, dopravci dokonce hrozili blokádami hlavních silničních tahů v Česku. Zástupce sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar odhadl ztráty při zákazu pátečních jízd kamionů na jednu miliardu korun ročně. Nově dopravci tvrdí, že si budou ztracený čas na silnicích vynahrazovat jindy.

Dopravci návrh považují za "politický handl", jehož důvodem je podržet šéfa Zelených Martina Bursíka, pro kterého je páteční zákaz prioritou. Naopak pro dopravce je podle Martina Špryňara páteční zákaz nepřijatelný: "Neděle je nám úplně jedno. Sobota je otázka diskuze, dřív platil zákaz od 7 do 20 hodin. Ale nemáme s tím problém. Skutečným problémem je pracovní den pátek."

Zástupce sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar mluvil o zákazu pro kamiony v Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

Z dopravního tématu se už dávno stalo téma politické. Pro ministra životního prostředí, předsedu Strany zelených Martina Bursíka je páteční zákaz jízd kamionů prioritou - a také prestižní záležitostí. Mluví se i o tom, že v českém parlamentu má větší šanci konkurenční návrh Bursíkovy stranické soupeřky Věry Jakubkové. Ta by ráda zvýšila v pátek mýtné.

Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme