Polsko slavilo 90 let své nezávislosti

Poláci oslavili 90 let své nezávislosti. Vzpomínkové akce na příjezd otce novodobé polské státnosti - maršálka Pilsudského - a další slavnosti se konaly po celé zemi, ale ty hlavní se samozřejmě odehrály v hlavním městě. Právě tam se teď můžete v reportáži Zblízka podívat s varšavským zpravodajem Českého rozhlasu Martinem Dorazínem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy polské nezávislosti

Oslavy polské nezávislosti | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas
Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín o oslavách polské nezávislosti

Celý den začal už dopoledne inscenovaným příjezdem maršálka Józefa Pilsudského na Vídeňské nádraží - to už dnes neexistuje, nahradila ho budova centrálního nádraží ve Varšavě. Tam jej přijal současný ministr obrany Bogdan Klich se všemi poctami. Potom se maršálek Pilsudski, tedy herec, který jej ztvárnil, odebral k soše maršálka Pilsudského v centru Varšavy.

Před bývalým Saským palácem se v poledne konala velká vojenská přehlídka za účasti prezidenta Lecha Kaczyńského, členů vlády a také pozvaných zahraničních hostů. Oslav 90. výročí polské nezávislosti se spontánně účastnilo několik set tisíc lidí ve Varšavě a další desetitisíce v různých polských městech. Většina Poláků považuje 11. listopad, Den nezávislosti, za největší státní svátek, nepočítáme-li svátky církevní.

"Je to velký národní svátek. V roce 1918 jsme po 123 letech znovu získali nezávislost. Polsko bylo velmi dlouho v nesvobodě, byli jsme rozděleni mezi různé státy. Proto má tento den pro Poláky obzvlášť velký význam," říká pan Wlodzimierz Rybacki.

Jeho manželka si nejvíce cení osobnosti maršálka Pilsudského: "Narodila jsem se, když Józef Pilsudski zemřel. Mám jej dodnes ve svém srdci a říkám, že to byl můj strýček. Můj otec totiž sloužil v jeho legiích."

Role maršálka Pilsudského v meziválečném Polsku je ale dodnes předmětem vášnivých sporů historiků, politiků i obyčejných lidí. Jeho styl vládnutí se nedá označit za demokratický.

"Polsko tehdy určitě potřebovalo silnou ruku. Když Pilsudski přijel do Varšavy, našel tady rozhádané skupinky lidí a spoustu salonních politických ministran, jejichž názvy si už dnes ani nepamatujeme. Každý táhl za provaz jiným směrem. Kde jsme se ostatně měli naučit parlamentnímu systému?" ptá se rétoricky historik Janusz Odziemkowski.

Velkým obdivovatelem maršálka Pilsudského a meziválečného Polska je prezident Lech Kaczyński. Na slavnostním galavačeru ve Velkém divadle nastínil pozvaným hostům svou představu o vlastenectví:

"Patriotismus je pozitivní hodnotou i ve sjednocující se Evropě. Kromě velké solidarity panuje mezi evropskými národy i velká konkurence. Velké národy, ke kterým Poláci patří, musí efektivně hájit své zájmy."

Tímto obloukem se prezident Kaczyński od kořenů polské nezávislosti před 90 lety dostal do současnosti. Slavnostní večer ve Velkém divadle ale poznamenala neúčast bývalého prezidenta Lecha Walesy, který nebyl pozván, i většiny členů polské vlády včetně premiéra, kteří prezidentovo pozvání odmítli. Maršálek Pilsudski by asi na adresu současných politiků použil peprná slova, k nimž ostatně nikdy neměl daleko.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme