První hejtmani za ČSSD začínají vést kraje

V Královéhradeckém kraji se dnes stal novým hejtmanem dosavadní místostarosta Broumova na Náchodsku, sociální demokrat Lubomír Franc. Novým hejtmanem Zlínského kraje byl o několik chvil později zvolený regionální lídr vítězné ČSSD Stanislav Mišák. Česká republika tak má historicky první hejtmany z řad sociální demokracie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský úřad Jihočeského kraje

Krajský úřad Jihočeského kraje | Foto: Filip Víšek

Nový hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc nahradí ve funkci dosavadního hejtmana za ODS Pavla Bradíka. Většinu z pětačtyřiceti křesel bude mít v zastupitelstvu a radě koalice složená z ČSSD a Koalice pro královéhradecký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a SNK - Evropští demokraté. Na opozici, tedy ODS a KSČM, zbude dvacet mandátů.

Novým hejtmanem Zlínského kraje se stal lídr vítězné sociální demokracie Stanislav Mišák. Dosavadní první náměstek hejtmana Libora Lukáše z ODS si s ním teď vymění místa. Zlínský kraj povede koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL, v opozici zůstali KSČM a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj.

Stanislav Mišák po zvolení řekl zastupitelům: "Nebudu na vás pohlížet podle toho, že kterou stranu jste byli zvolenii do zastupitelstva Zlínského kraje, ale jako na ty, kteří spolu se mnou přišli udělat kus práce pro rozvoj Zlínského kraje, pro prospěch a blaho jeho občanů."

V Olomouckém kraji dnes dohodli velkou koalici zástupci ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Rozdělili si 11 křesel v krajské radě, osm si vezmou sociální demokraté, dvě občanští demokraté a jedno lidovci. Olomouckým hejtmanem se stane lídr sociálních demokratů v krajských volbách, poslanec Martin Tesařík. Dohodu o velké koalici nazval ,sňatkem z rozumu'.

Na jižní Moravě možná bude příští čtyři roky vládnout koalice ČSSD a ODS. V tajném hlasování klub sociálnědemokratických zastupitelů kraje rozhodl, že občanské demokraty osloví ke koaličním jednáním jako první. Vítězná sociální demkokracie může většinovou krajskou vládu vytvořit s druhými lidovci, třetími občanskými demokraty i v pořadí čtvrtými komunisty. Koalice ČSSD a ODS je při tom podle politologů málo pravděpodobná, budoucí hejtman Michal Hašek ale věří, že je na úrovni Jihomoravského kraje možná.

Možného partnera si sociální demokraté vybírali i podle rozhodování o brněnské úrazové nemocnici v Poslanecké sněmovně, která odhlasovala převod zařízení na město. Tři z občanských demokratů aktivně hlasovali pro zákon, ačkoli se tak postavili proti svému ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi.

Ve středních Čechách bude vládnout menšinová vláda ČSSD. S konečnou platností se na tom dohodli sociální demokraté se zástupci KSČM. Tři týdny po volbách je tedy jasné, že ODS, která při nich skončila druhá, přejde do opozice. Komunisté nebudou mít žádného zástupce v radě kraje, ale bez moci úplně nezůstanou.

Menšinovou vládu s podporou komunistů sestaví vítězní sociální demokraté také v Plzeňském kraji. V čele regionu stane první hejtmanka v historii krajů, bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Koalice tvořená ČSSD a KSČM ovládne ještě Moravskoslezský kraj. Sociální demokraté budou mít v jedenáctičlenné krajské radě osm křesel a komunisté tři.

V jižních Čechách se na podobě koalice ČSSD dohodla s ODS. V radě kraje usedne 7 zástupců sociálních a 4 zástupci občanských demokratů. Definitivní potvrzení koalice by mohlo zaznít příští týden. Jak potvrdil lídr ČSSD Jiří Zimola, mluvili už i o rozdělení jednotlivých resortů mezi obě strany:

"Proti minulému funkčnímu období navrhujeme zřídit jeden nový resort. Měl by to být jakýsi ,krajský ministr financí', tedy člověk odpovědný za majetek a ekonomiku kraje. Nebude to mít vliv na nárůst počtu radních, protože na druhou stranu navrhujeme dva resorty sloučit. Takže počet radních by měl být stejný jako v uplynulém období."

ČSSD by měla podle dosavadních jihočeských dohod právo nominovat kandidáta na hejtmana a ODS by nominovala kandidáta na prvního náměstka. Podle dosluhujícího hejtmana Jana Zahradníka by si chtěla ODS v radě kraje udržet jistý vliv: "Řeknu regionální rozvoj, doprava, kultura, rozvoj venkova. Jako v minulých obdobích chceme, aby ve výborech byly zastoupeny všechny strany, které jsou v zastupitelstvu. Předsednictví ve výborech chceme postavit zrcadlově. Pokud resort spravuje náměstek nebo radní za ČSSD, tak aby předseda výboru byl za ODS a obráceně."

V Libereckém kraji se po týdenní přestávce sejdou regionální politici k dalšímu jednání o možné koalici dnes večer. Zástupci České strany sociálně demokratické se setkají se Starosty pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost. Znovu se tak sejde nedávno zkrachovalá liberecká trojkoalice.

Dohodu ale dnes asi očekávat nelze. Sociální demokraté se sice hned po volbách shodli se starosty a nezávislými na 95 % programu. Problém, kvůli kterému jednání o koalici zkrachovala, ale trvá: ČSSD chce zajistit koalici podporu komunistických zastupitelů. To ale starostové odmítají. Podle jejich lídra Vladimíra Půty si tak dnes politici jen řeknou, jestli další jednání má vůbec cenu.

Podrobné Výsledky krajských voleb najdete na našem speciálním webu Volby 2008.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme