Irský ministr zahraničí kritizuje českého prezidenta

Irský ministr zahraničí Michael Martin má výhrady k počínání českého prezidenta Václava Klause. Kritizoval jeho setkání v Dublinu s předákem irských odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Klausovy komentáře k této smlouvě a k Evropské unii při setkání s Ganleym pokládá šéf irské diplomacie za nevhodné vměšování během státní návštěvy. Podle ministra se přitom český prezident dopustil absurdních, povrchních a falešných výroků. Václav Klaus se proti kritice ohradil a označil ji za licoměrnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | Foto: Hana Hikelová

Declan Ganley je hlavním irským kritikem Evropské unie a jeho postoje jsou v rozporu s oficiální linií Irska. Tamní vláda totiž teď po odmítnutí Lisabonské smlouvy irskými občany v referendu hledá náhradní řešení, aby nezůstala v rámci Evropské unie osamocená.

Českého prezidenta negativní reakce irského ministra překvapila: "Já jsem opravdu cítil obrovské problémy s mizející demokracií v Evropě. A když vidím reakce pana ministra zahraničí Irska a části místního tisku, tak si myslím, že je to ještě horší, než jsem si dříve představoval. Takže úkol něco s tím udělat tady zůstává, dokonce je větší, než bych si býval myslel."

Václav Klaus, známý svou kritikou Lisabonské smlouvy, ještě Radiožurnálu doplnil své odmítnutí kritiky: "Musím vám říci, že ani prezidentka, která mě pozvala, ani předseda vlády, ani celá řada dalších ministrů, se kterými jsem mluvil, ani předsedové obou komor parlamentu nic takového neřekli. To je prostě následný ,odvážný' výrok pana ministra, který neumí říci do očí."

Prohlášení irského ministra zahraničí Martina prezident Klaus rozhodně nepovažuje za diplomatickou roztržku. Také náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který prezidenta na jeho státní návštěvě Irska doprovází, prohlásil, že necítí potřebu na výroky irskému ministra zahraničí oficiálně reagovat.

Jak známo, Lisabonská smlouva si klade za cíl zachovat akceschopnost Evropské unie poté, co se v uplynulých pěti letech zvětšila z 15 na 27 zemí. Platit může až po ratifikací ve všech členských zemích EU. Jedině Irové Lisabonskou smlouvu odmítli v referendu. Většina z členů Unie už smlouvu ratifikovala. Česko by mělo k ratifikaci přistoupit příští rok.

Česko-irskému sporu jsme se věnovali v Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

Přečtěte si také: Práce v Irsku se už Čechům nevyplácí tolik jako dřív

Naďa Bělovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme