Velké automobilky v USA bojují o přežití

Těsně před odchodem George Bushe z úřadu svede zřejmě americký Kongres tvrdou bitvu s prezidentem. Jde o americké automobilky, které se potácejí v ekonomických problémech. Obě strany se shodují, že je potřeba výrobcům aut pomoct. Otázka je, kde vzít peníze?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: daimlerchrysler.com

General Motors, Ford a Chrysler, největší americké automobilky oznámily miliardové ztráty a výrazný pokles prodeje vozů. Příští americký prezident Barack Obama považuje výrobce aut za páteř americké ekonomiky a Obamovi demokraté chtějí už příští týden v Kongresu přiklepnou automobilkám finanční pomoc.

Klíčové bude, jestli demokraté svým návrhem vezmou peníze z velkého záchranného balíku pro americkou ekonomiku ve výši 700 miliard dolarů. V takovém případě by návrh skoro jistě vetoval odcházející prezident George Bush, podle kterého nemá tahle obří finanční injekce sloužit soukromým firmám, ale finančním institucím.

Bushovi republikáni navíc argumentují tím, že když teď stát zachrání automobilky, v budoucnu bude muset pomáhat i všem dalším průmyslovým odvětvím, která upadnou do recese.

Milan Kopp, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme