Na výsledné podobě reformy zdravotnictví se zatím vláda nedohodla

O podobě reformy českého zdravotnictví budou zástupci vládních stran ještě mluvit. Vůči čtyřem reformním zákonům mají výhrady jak zelení tak lidovci. Na jednání vlády proto tohle téma odložili na příští týden. Chystané úpravy do té doby posoudí straničtí experti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Foto: Štěpán Kotrba

V některých bodech ministr zdravotnictví ustoupil, týká se to například větší liberalizace potratů, která vadila lidovcům. Zelení zase mají výhrady k hrazení nadstandardní péče.

Podle šéfa KDU-ČSL, vicepremiéra Jiřího Čunka budou s ministrem zdravotnictví znovu mluvit i o těch připomínkách, které vedení resortu považuje za vyřízené: "Ta diskuze mezi odborníky bude i o připomínkách, kde je napsáno - vypořádáno s tím, že nebylo vyhověno. A jde o to, aby se vysvětlily některé věci, které jsou nejasné, jejichž dopady jsou nejasné."

"My jsme byli více méně domluveni dopředu, že projednávání bude přerušeno především proto, aby byla možnost projednat zákony v politických grémiích," oznámil o jednání kabinetu ministr Julínek.

Tomáš Julínek mluvil o reformě i v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Záznam si poslechněte v Rádiu na přání.

Zelení nicméně chtějí koaliční schůzku. Radiožurnálu to potvrdila ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. "Koaliční jednání bezpodmínečně musí proběhnout, protože zeleným nejde pouze o vypořádání připomínek k těmto zákonům, zeleným jde o korekci zdravotní reformy jako celku, o korekci zdravotní politiky koalice," uvedla Stehlíková. Šéfové všech tří vládních stran se podle ní sejdou zítra ještě před jednáním vlády a dohodnou se, zda budou na této schůzi kabinetu Julínkovy návrhy opravdu projednávat.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme