Deset expolicistů z Ostravska půjde před soud kvůli úplatkům

Deset někdejších policistů a jeden bývalý strážník městské policie z Ostravska stanou před soudem. Státní zástupce na ně podal obžalobu kvůli podezření, že zneužili pravomoc veřejného činitele. Peníze, které vybrali od řidičů, si podle něj nechávali pro sebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní policista

dopravní policista | Foto: Policie ČR

Byla to v loňském roce velká policejní razie, komentuje státní zástupce Alois Dlouhý hromadné zadržení mužů zákona v Vratimova. "Jedná se o nejrozsáhlejší případ korupce v řadách policie za posledních šest let," uvedl.

Policisté z vratimovského obvodního oddělení společně s kolegou z řad městských policistů v nedalekém Šenově měli podle obžaloby mimo jiné vybírat peníze od řidičů a pak je dávat do vlastní kapsy. Úplatky se pohybovaly kolem tisíce korun.

Podivné machinace policistů s pokutovými bloky sledovali pracovníci Inspekce ministra vnitra a pak i místní obyvatelé. "Někteří lidi si na ně stěžovali, že dělají podrazy," potvrzuje jedna z obyvatelek Vratimova.

Dnes státní zástupce potvrdil, že podezřelé expolicisty posílá k soudu ve Frýdku-Místku. "Hrozí jim tresty odnětí svobody až do pěti let," upřesnil Dlouhý. To ale bude platit jen v případě, že se přijímání úplatků skutečně prokáže. U sedmi z nich by to neměl být problém, hlavními důkazy jsou výpovědi samotných řidičů.

Podobné případy Inspekce ministra vnitra řešila i loni v březnu. Tehdy předala k trestnímu stíhání 11 policistů Dopravního inspektorátu okresního ředitelství Policie ČR v Kladně. O měsíc později zase vyšetřovala trojici policistů z Oddělení cizinecké policie Jeseník a v červenci pracovníci inspekce zadrželi čtyři pražské dopravní policisty podezřelé ze zvýhodňování asistenční služby.

Martin Knitl, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme