Summit organizace G20 ve Washingtonu bude hledat cestu z finanční krize

Zástupci dvaceti klíčových ekonomik světa včetně Evropské unie míří do Washingtonu. Zítra se tam koná summit, který má hledat cestu z globální finanční krize. Spíš než konkrétní výsledky se od schůzky čeká symbolický signál, že je svět ochotný spolupracovat, když se trhy hroutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Ondřej Malý

Washingtonský summit nabídne kromě jiného i názorový střet dvou lídrů. Na jedné straně to bude francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prosazuje větší regulaci finančních trhů, a který v rámci G20 zastupuje Evropskou unii, a na straně druhé odcházející americký prezident George Bush, který se naposledy včera vyslovil pro co možná nejsvobodnější trh s minimálními bariérami.

Rozdíly mezi oběma prezidenty ale nejspíš o víkendu nebudou hrát podstatnou roli. G20 se má hlavně zavázat ke vzájemné spolupráci, a skutečná řešení finanční krize přijdou na řadu až příští rok. To už bude americkým prezidentem Barack Obama a Evropskou unii zase povede Česká republika.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme