Česká ekonomika zrychlila tempo růstu na 4,7 %

Zatímco řada západoevropských zemí se potýká s recesí, česká ekonomika zrychluje. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí vzrostl o 4,7 procenta. Odhaduje to Český statistický úřad. Růst je mnohem vyšší, než očekával trh, říká analytik Michal Brožka z Raiffaisenbank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výroba automobilu

výroba automobilu | Foto: kia.sk

"Co je za tím překvapením, to si budeme muset počkat na další údaje. Mohly by za tím stát investice. A pokud za překvapením stojí zásoby, tak bych o pozitivním údaji ani nemluvil. Stále bych řekl, že by se nemělo zpochybňovat očekávání, že česká ekonomika výrazně zpomalí," poznamenal Brožka.

Ke zvyšování výkonu ekonomiky přispěl podle ČSÚ růst zaměstnanosti. Podle odhadu vzrostla po odstranění sezónních vlivů celková zaměstnanost ve 3. čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Sezónně neočištěná zaměstnanost se meziročně zvýšila také o 1,9 procenta.

Do hospodářské recese se ve třetím čtvrtletí propadla po Německu i Itálie. Třetí největší ekonomika eurozóny utrpěla meziroční pokles o téměř jedno procento. Růst slovenského domácího produktu poklesl na 7,1 %.

Zástupci dvaceti klíčových ekonomik světa včetně Evropské unie míří do Washingtonu . Zítra se tam koná summit, který má hledat cestu z globální finanční krize. Spíš než konkrétní výsledky se od schůzky čeká symbolický signál, že je svět ochotný spolupracovat, když se trhy hroutí.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme