Pardubický kraj povede bývalý ministr Martínek z ČSSD

Pardubický kraj má po sobotě nového hejtmana. Pětatřicet z 45 zastupitelů kraje dnes hlasovalo pro poslance Radko Martínka z ČSSD, který byl v letech 2005 až 2006 ministrem pro místní rozvoj. V čele kraje střídá Ivo Tomana z ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radko Martínek

Radko Martínek | Zdroj: ČTK

Vítězná sociální demokracie se dohodla na spolupráci s Koalicí pro Pardubický kraj, tvořenou KDU-ČSL, SNK Evropští demokraté a nezávislými. Komunisté a občanští demokraté budou v opozici.

Nová koalice podepsala dohodu v pondělí. Z dohody vyplývá, že ČSSD získá v devítičlenné radě šest míst, KPK tři. Dosud v Pardubickém kraji vládla koalice ODS a Koalice pro Pardubický kraj.

Opoziční strany obsadí podle dohody křesla předsedů klíčových výborů - KSČM získá pozici předsedy finančního a ODS pak kontrolního výboru. Obě funkce budou proti minulosti placené. Ze zbývajících pěti povede ČSSD tři výbory a KPK s ODS po jednom.

Dvaapadesátiletý Martínek po svém zvolení zastupitelům i voličům slíbil, že použije veškeré své síly a um pro rozvoj Pardubického kraje. Podle něj je pro nové vedení důležité pokračovat v přípravách výstavby R 35 či prosazovat splavnění Labe do Pardubic. Řekl také, že na začátku nového roku složí svůj poslanecký mandát a bude se věnovat práci hejtmana.

Hejtman Martínek by měl být podle koaliční dohody zodpovědný za všestranný rozvoj kraje a evropské fondy. Prvním náměstkem hejtmana dnes zastupitelé zvolili lídra Koalice pro Pardubický kraj Romana Línka, který bude zodpovědný za finance a majetek. Druhým náměstkem se stal podnikatel Jan Tichý, který se bude zabývat dopravou, dopravní obslužností a cestovním ruchem.

ČSSD v letošních regionálních volbách získala na Pardubicku v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 19 mandátů. ODS obsadila 11 křesel, Koalice pro Pardubický kraj devět a komunisté šest míst. V čele krajů usedne už třetí exministr z řad sociální demokracie - vládní zkušenost mají i noví hejtmani Jaroslav Palas a Milada Emmerová.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme