Pospíšil je ochoten vrátit novelou trestní odpovědnost na 15 let

Hranice trestní zodpovědnosti by se v novele trestního zákona mohla vrátit na 15 let. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) je ochoten ustoupit hlasům části senátorů a odborníků, kteří tento bod novely kritizují. Současně s hranicí trestní odpovědnosti se má totiž o rok snížit i věková hranice pro legální sexuální styk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Pospíšil v České televizi uvedl, že se pokusí přesvědčit Senát, aby zákon schválil s tím, že případné detaily vyřeší po Novém roce pomocí novely. Ta by věkovou hranici vrátila na 15 let.

"Kvůli jedné věci, která je sice důležitá, ale je to dílčí věc, by celý zákon neměl padnout pod stůl. Já samozřejmě se reálně bojím toho, že pokud bude vrácen do Poslanecké sněmovny, pak někdo objeví nějaké další problémy a celý kodex bude ohrožen," zdůraznil ministr.

Pro část senátorů, například lidovce, představuje snížení hranice trestní odpovědnosti a legálního sexuálního života na 14 let problém. Předseda KDU-ČSL a senátor Jiří Čunek v televizní debatě řekl, že on vrácení zákoníku sněmovně navrhne. Domnívá se, že by se celý proces vrácení a opětovného schválení mohl odehrát poměrně rychle. Pospíšil se ale obává, že se to stihnout nedá.

Nový trestní zákoník schválili poslanci 11. listopadu, v účinnost by měl vstoupit od roku 2010. Nahrazuje dosavadní kodex, který platí už od začátku 60. let. Má přinést zpřísnění trestů za nejzávažnější činy, ale také zavedení nových trestných činů, jako je například stalking neboli nebezpečné pronásledování. Díky novým alternativním trestům by do věznice nemuseli lidé třeba za drobnou krádež. Zákoník také rozlišuje tresty za držení nebo pěstování lehkých a těžkých drog.

Martin Hromádka, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme