Američtí vojáci by měli opustit Irák do roku 2011

Poslední americký voják odejde z Iráku nejpozději do konce roku 2011. Předpokládá to americko-irácká dohoda, kterou dnes v Bagdádu schválila irácká vláda. Dosud jsou cizí vojáci v Iráku pod mandátem OSN, ten ale vyprší na konci roku. Nahradit ho mají právě dvoustranné dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

irácká vláda hlasuje o dohodě s USA

irácká vláda hlasuje o dohodě s USA | Zdroj: ČTK

Dohoda mezi Washingtonem a Bagdádem stanovuje nejen nejzazší termín odchodu amerických vojsk. Podle ní se například už v polovině příštího roku má 150.000 amerických vojáků stáhnout na své základny.

Dohodu ještě musí schválit irácký parlament. Už dříve se objevily hlasy požadující okamžitý odchod Američanů ze země i kritika smlouvy jako faktického stvrzení americké okupace Iráku. Mezi hlavní odpůrce patří i vlivní šíitský duchovní Muktadá Sadr, který hrozí obnovením bojů ze strany radikálních milicí.

Nově zvolený americký prezident Barack Obama slíbil, že bez ohledu na smlouvu stáhnou Spojené státy své vojáky z Iráku o rok a půl dřív, tedy do poloviny toku 2010.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme