Ode dneška cestují Češi do Spojených států bez víz

Dnešek je prvním dnem, kdy nepotřebujeme při cestě do Spojených států vízum. Češi, občané dalších pěti postkomunistických zemí a Jihokorejci musejí pouze předem vyplnit dotazník prostřednictvím elektronického systému ESTA. Nemusejí osobně na velvyslanectví a odpadá poplatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Je to úspěch - říkají o novém systému podávání žádostí o vstup do Spojených států americké úřady. Podle kritiků se ale vízová povinnost ve skutečnosti neodbourává. Od srpna, kdy byl systém ESTA spuštěn, získalo jeho prostřednictvím souhlas ke vstupu do Ameriky 300 tisíc lidí. Odmítnuto bylo jen asi půl procenta podaných žádostí.

Podmínkou pro získání souhlasu touto cestou je biometrický pas. Americké úřady zatím byly schopné vyřizovat žádosti o vstup prostřednictvím formuláře ESTA takřka okamžitě. Do budoucna ale radí zažádat minimálně několik dnů před odletem.

Zrušení víz předcházela léta diplomatického úsilí

Česká diplomacie se roky marně snažila Washington přesvědčit o tom, aby vízovou povinnost zrušil. Změna nastala podle českého velvyslance ve Washingtonu Petra Koláře až loni v létě: "Ten okamžik zlomu nastal skutečně ve chvíli, kdy prezident Bush dal své administrativě pokyn, aby na tom s námi spolupracovala. Do té doby bylo těžké administrativu přesvědčit, že ten problém musí brát oni vážně."

I když americké ministerstvo zahraničí dlouhá léta argumentovalo, že zařazení té či oné země do bezvízového režimu je čistě věcí Kongresu, najednou se ledy pohnuly. Začal se připravovat nový elektronický systém pro povolování cest do Spojených států ESTA.

Komplikace se ale objevily zcela jinde: v Bruselu. Evropská komise letos v únoru oznámila, že bude chtít, aby země Unie při vyjednávání o vízech se Spojenými státy postupovaly společně. Což de facto znamenalo, že by Češi, Slováci, Maďaři a Pobaltské republiky měli zastavit slibně se rozvíjející jednání s Washingtonem. Po několikatýdenních peripetiích Brusel ustoupil.

Česko a další státy podepsaly s Američany potřebná memoranda a další dohody a 27. října oznámil v Praze americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff, že od 17. listopadu bude vízová povinnost definitivně zrušena.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme