Taliban hrozí Francii útokem, pokud nestáhne vojáky z Afghánistánu

Taliban hrozí teroristickým útokem v Paříži. Afghánské radikální hnutí prý úder spáchá, pokud se francouzské jednotky nestáhnou z Afghánistánu. Taliban to vzkázal v poselství, které odvysílala televize Al-Arabíja.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eiffelova věž

Eiffelova věž | Foto: Jan Rosenauer

Radikálové v odvysílané zprávě také připomněli rozsáhlý útok na francouzské jednotky v polovině srpna, který si vyžádal deset obětí.

"Zabili jsme deset francouzských vojáků jako zprávu pro Francouze, aby napravili své chyby a stáhli se z Afghánistánu, pokud nechtějí zažít naši reakci v Paříži," prohlásil na nahrávce jeden z velitelů Talibanu mulla Farúk.

Týdeník Paris Match otiskl ve zvláštní reportáži snímky talibanských bojovníků ve francouzských uniformách a s osobními předměty obětí, což vyvolalo ve Francii bouřlivou reakci a zvýšilo tlak na vládu, aby jednotky z Afghánistánu odvolala.

Parlament však i přes odpor komunistů, socialistů a zelených schválil koncem září prodloužení mise francouzských jednotek a jejich posílení o dalších 700 vojáků do konce roku. Nyní slouží v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) 2600 francouzských vojáků.

Jan Šmíd, Martin Hromádka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme