Experti na extremismus: Policisté se na pochod radikálů v Litvínově mohli připravit pečlivěji

Litvínov se vzpamatovává ze zřejmě nejtvrdšího střetu radikálů s policií v Česku od roku 2000. Stovky policistů včera přes dvě hodiny bojovaly s příznivci krajně pravicové Dělnické strany v ulicích kolem sídliště Janov obývaného převážně Romy. Proti zhruba 500 extremistů stála asi tisícovka těžkooděnců s vrtulníkem, vodními děly a transportéry. Odborníci na extremismus se domnívají, že se policisté na včerejší akci radikálů mohli pečlivěji připravit. Starosta Litvínova uvedl, že policie situaci zvládla dobře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střet policistů s extremisty

Střet policistů s extremisty | Zdroj: ČTK

Podle expertů na extremismus se policisté mohli na akci radikálů připravit pečlivěji. Krajně pravicová Dělnická strana, která se snažila dostat na romské sídliště Janov, se plánovanými taktikami nějak netajila. Jak uvedl Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, zásah policistů proti extrémistům mohl trvat poměrně kratší dobu:

"Já se domnívám, že vzhledem k tomu, že policie věděla velmi přesně, co se bude dít, mohla přesně odhadnout počty těch lidí, kteří dorazí na místo i jejich taktiku. Protože tyto všechny věci v zásadě neonacisté řeší veřejně - přes internet. Domnívám se, že ten zásah mohl rozhodně probíhat kratší dobu a být podstatně úspěšnější než se zdá alespoň z těch informací, které mám já."

Podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka se proti násilnostem podnikla veškerá opatření. A to jak ze strany města, tak ze strany policie:

"My jsme hlavně požadovali - pokud možno - odzbrojení všech skupin, které se budou do Litvínova blížit, nebo ještě přímo v ulicích. Musím říct, že jak v Janově, tak i v těch skupinách, které přijížděly, došlo k odzbrojení. A myslím, že to také přispělo k tomu, že nedošlo k větším násilnostem. Policie velice dobře zvládla tu situaci."

Bilance střetu je 16 zraněných - deset policistů a šest radikálů. Celkem 15 lidí policie zadržela.

Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme