Evropská komise: Obavy z otevření pracovních trhů se nenaplnily

Otevření pracovních trhů ve starých členských Evropské unie zemích jejich ekonomiku neohrozilo - naopak. Dokládá to dnes zveřejněná zpráva Evropské komise o dopadech volného pohybu pracovníků. Příliv pracovních sil z nových členských zemí dokonce přispěl k hospodářskému růstu starých členských států - tedy cílových zemí, kam za prací vyjížděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Pracovníci z nových členských zemí nepřipravili o místa domácí zaměstnance, ani nezpůsobili pokles jejich mezd. Uvádí se ve zprávě, kterou v Evropském parlamentu ve Štrasburku přednesl eurokomisař Vladimír Špidla.

"V naší zprávě se nedají najít argumenty, které by podporovaly nějaké obavy ze vpádu lidí z východních zemí, nebo z rozvratu pracovního trhu jejich prostřednictvím. Také v našem dokumentu nenajdete argumenty, které by prokázaly, že jsou přechodná období účinná," řekl Špidla.

Státům, které zrušily přechodné bariéry pro volný pohyb pracovních sil, to přineslo úspěch v podobě růstu ekonomiky, a dokonce snížení nezaměstnanosti. Do starých členských států necestovalo za prací po roce 2004 o mnoho víc lidí z nových zemí, než před jejich přistoupením k Unii.

Pro 8 unijních nováčků svůj pracovní trh stále ještě neotevřely Belgie, Dánsko, Německo a Rakousko. Pokud budou chtít prodloužit přechodné období ještě i po květnu příštího roku, budou pro to muset Evropské komisi předložit pádnější argumenty, než dosud.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme