Varšava očekává rakety Patriot už příští rok

Americké rakety Patriot mohou být v Polsku rozmístěny už příští rok, odhaduje polský ministr obrany Bogdan Klich. Podle jeho slov jdou jednání s americkou stranou podle plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Patriot zasahuje cíl

Raketa Patriot zasahuje cíl | Foto: FAS

Dodávky raket Patriot jsou polskou podmínkou pro souhlas s vybudováním americké základny - první střely země-vzduch by se na zkoušku mohly v Polsku objevit už příští rok a na stálo od roku 2012, uvedl ministr obrany Bogdan Klich.

Před rozmístěním raket se ale Polsko a Spojené státy musí dohodnout na podmínkách zřízení americké základny, což ještě nějakou dobu potrvá, oznámil ministr zahraničí Radek Sikorski.

"Jestliže někdo říká, že smlouvu musíme uzavřít okamžitě, říká tím, že musíme přistoupit na podmínky druhé strany. To by znamenalo, že by při stavbě základny polské firmy soupeřily o zakázky s americkými, které ale neplatí v Polsku daně, a s tím souhlasit nemůžeme," prohlásil ministr zahraničí.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme