Čínské automobilky hledají pomoc u státu, prodej vozů klesá

Automobilky v Číně žádají stát, aby jim pomohl. Globální finanční krize tak dolehla i na Čínu, která je v současnosti druhým největším trhem s automobily na světě. Čínští výrobci se tak přidávají k automobilkám v USA a Evropě, které žádají své vlády o pomoc. Jen v USA chtějí 25 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: Pavel Kozler

Ještě vloni rostl prodej aut v Číně o 22 procent, před dvěma lety dokonce o 35, příští rok však se podle odhadů zvýší už jen o 5 procent a potíže s odbytem hlásí i největší automobilky, zejména z průmyslové jižní Číny.

Pokles zájmu o nové vozy pociťují i menší čínští výrobci, kteří se musí potýkat s konkurencí 25 světových značek podnikajících na čínském trhu.

Kabinet premiéra Wen Ťia-paa nedávno přijal záchranný plán, podle kterého podpoří ekonomiku částkou 11,5 bilionu korun a výrobci aut doufají, že se finanční injekce najde i pro ně.

Automobilky ale počítají s tím, že se v budoucnu situace v Číně zlepší a poptávka opět výrazně poroste. Například Toyota proto chce už v roce 2009 otevřít novou produkční linku a výrobu plánuje zvýšit i Volkswagen.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme