Výstava Koudelkových fotografií ze srpna 68 zaujala Washington

74 fotografií ze 7 dnů srpna 1968 - to je výstava Invaze 68 českého fotografa Josefa Koudelky, která je ode dneška k vidění ve Washingtonu. Na jejím slavnostním otevření nechyběl před několika hodinami ani washingtonský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington

Washington | Foto: Ondřej Malý

V Galerii Katzen Art Center při Americké univerzitě není takřka k hnutí. Současně s výstavou Invaze 68 Praha se tady představuje americké vydání stejnojmenné knihy. Jméno Josef Koudelka je sice ve světě pojem.

Ale takovou účast bych přece jenom na zahájení výstavy fotografií ze srpna 1968 ve Washingtonu nečekal. "Domníval jsem se, že to nikoho nebude zajímat. Knížka byla publikovaná v devíti zemích ve dvaceti tisícových nákladech." Sám autor známých fotografií je tedy zájmem viditelně trochu zaskočen.

Třeba jej pomůže vysvětlit známá mecenáška umění paní Meda Mládková: "Myslím, že to lidem řekne hodně: dejte si pozor! To se může jednou stát i vám!" Místopředseda vlády Alexandr Vondra zase vyzdvihuje symbolický a nadčasový charakter Koudelkových fotografií. Ty v každém případě ani po 40 letech neztrácejí nic z působivosti a autentičnosti. Zájem o nynější washingtonskou výstavu to dosvědčuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka natáčel na vernisáži washingtonské výstavy Josefa Koudelky

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme