Atentát na ostrově Bali si vyžádal téměř 200 obětí

V krvavou tragédii se pro několik stovek turistů změnila dovolená na indonéském ostrově Bali. Při dvou explozích v nočním klubu na turisticky oblíbené pláži Kuta zahynulo podle upřesněných zpráv 187 lidí. Tři sta dalších utrpělo zranění, 90 z nich je podle agentury AFP v kritickém stavu. Indonéská televize varovala, že bilance obětí může ještě výrazně stoupnout, protože záchranářům se ještě zdaleka nepodařilo prozkoumat celou zdevastovanou oblast. Jedna nálož explodovala také nedaleko amerického honorárního konzulátu v Sanuru - ta však nikoho nezabila. Podle místní policie jde o nejhorší projev terorismu v historii země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záchranáři na místě exploze

záchranáři na místě exploze | Zdroj: ČTK

Výbuchy na pláži rozbily okenní tabulky v okruhu 500 metrů a byly slyšet do vzdálenosti několika kilometrů. Mrtví jsou povětšinou cizinci z Austrálie, Británie, Francie, Německa, Nového Zélandu a Švédska.

Podle českého konzulátu v Jakartě nejsou mezi oběťmi pumových útoků žádní Češi. Ti, kteří na ostrově pobývají dlouhodobě, ambasádě vzkázali, že jsou v pořádku.

Jeden z očitých svědků vyjádřil se slzami v očích své pocity po atentátu v rozhovoru pro stanici BBC. "Okamžitě po výbuchu jsem běžel podívat se, co se děje. Na zemi ležela bezvládná těla v tratolišti krve,... všude sklo... střepiny. Byl to strašný pohled."

Indonéská vláda zpřísnila v celé zemi bezpečnostní opatření. Posílena má být zejména ostraha hlavních energetických zařízení a dolů. Pozůstalým po obětech kondolovala prezidentka Megawatti Sukarnoputriová. "Indonéská vláda vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám obětí brutálního krvavého činu, který nemá v historii země obdoby."

Australský premiér John Howard označil vlnu pumových atentátů na Bali za strašný teroristický čin, který musí být potrestán. "Válka proti terorismu musí pokračovat," prohlásil premiér.

Jak ze Sydney uvádí spolupracovnice Radiožurnálu Barbora Kroužková, na Bali touto dobou tráví volný čas mnoho Australanů. Australská policie zatím potvrdila smrt sedmi z nich. "Očekáváme, že počet Australanů, kteří přišli o život, bude vysoký. Jsme velmi pesimističtí," říká ministr zahraničí Alexandr Downer.

Řada z obětí atentátu zemřela kvůli nedostatku léků a krve. Australská vláda ve spolupráci s leteckými společnostmi evakuuje zraněné zpět do Austrálie a na ostrov vyslala humanitární pomoc, zdravotníky a záchranáře. Vláda také vyzvala občany, aby v nejbližší budoucnosti Bali nenavštěvovali.

Podle německého ministerstva zahraničí bylo při útoku v přímořském letovisku Kuta zraněno sedm občanů Spolkové republiky; jedna žena z Dolního Saska těžce. Další žena se pohřešuje a je pravděpodobné, že se stala jednou z obětí exploze.

Jako první z německých politiků se k tragédii vyjádřil ministr zahraničí Joschka Fischer. "Jsem zděšen a šokován tímto příšerným teroristickým útokem. V duchu jsme s oběťmi a jejich rodinami, doufáme, že pachatelé budou rychle dopadeni a vydáni do rukou spravedlnosti."

Největší německá cestovní kancelář TUI zrušila odlety na Bali pro nejbližší dny. Naopak poskytne urychlenou pomoc asi dvěma stovkám svých klientů, kteří odtud potřebují dopravit zpět domů.

Marika Táborská, Barbora Kroužková, Martin Drtina, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme