Vláda podpořila většinu zákonů reformujících české zdravotnictví

Zákon o zdravotním pojištění zůstává posledním z další části reformy zdravotnictví, který vláda zatím neschválila. Na všech ostatních normách z dílny ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), se ve středu ministři shodli. Do pondělí mají experti nalézt takové znění posledního zákona, které by bylo přijatelné i pro lidovce. Stejně jako zeleným jim nevyhovuje definice základních standardů placených z veřejného pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Zdroj: ČTK

Zákon o zdravotních službách, o specifických službách a o záchranné službě si už ministři v programu vlády odškrtli jako schválené. Ministr zdravotnictví Julínek do nich zapracoval výhrady svých koaličních partnerů a ti pro ně ruku zvedli. U čtvrtého zákona, o veřejném zdravotním pojištění, který například vymezuje, které zákroky nám zaplatí pojišťovny, a za co si naopak budeme muset připlatit, ale koalice zatím dohodu nenašla. Lidovcům a zeleným vadí, že návrh přesně nedefinuje nadstandardní péči.

"Jsme připraveni v různých alternativách definici doplnit, zpřesnit a očekáváme do pondělí od svých koaličních partnerů, protože v sobotu nebyli schopni formulovat," říká ministr Julínek.

Absence definice základních standardů placených z veřejného pojištění se nelíbí ani sociálnímu demokratovi Davidu Rathovi. Podle něj by mělo v zákoně být jen to, že standard určí skupina odborníků zastupujících lékaře, pacienty a pojišťovny. Ti by pak také základní péči hrazenou pojišťovnami nastavili vždy na přesný počet let dopředu.

"Samozřejmě, princip by měl být dynamický, protože všechno se vyvíjí, tudíž vždy třeba jen na rok určit, co je konkrétním standardem hrazeným z pojištění. A další rok to může být zase trochu jinak," domnívá se Rath.

Bude týden otcovské dovolené?

Stát by v budoucnu měl otcům platit týden dovolené s novorozeným dítětem. Vyplývá to z návrhu takzvaného prorodinného balíčku, který vláda schválila jednomyslně. Nové předpisy by také měly podpořit částečné pracovní úvazky a firemní školky. Návrh balíčku ještě musí posoudit parlament.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme