A. Vondra: Nová americká vláda nezmění dramaticky plán radaru v Česku

Nastupující americký prezident Barack Obama nezmění dramaticky postoj k protiraketové obraně - tvrdí to místopředseda české vlády Alexandr Vondra po jednání ve Spojených státech. Na dotaz Českého rozhlasu uvedl, že nečeká mimořádnou změnu v plánech americké vlády postavit radar v Česku a základnu v Polsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

"Já vycházím z toho, co řekl ještě jako senátor a kandidát Barack Obama v kampani několikrát, že systém svůj smysl má. Pokud budou chtít se na něj nějakým způsobem podívat, je to jejich svaté právo vlády Spojených států," řekl Českému rozhlasu Vondra.

Nastupující vláda demokrata Baracka Obamy se podle Vondry shodne s Prahou v tom, že by při budování protiraketové obrany měla být aktivnější Severoatlantická aliance. Vicepremiér Vondra to řekl na dotaz Českého rozhlasu po jednání s ministrem obrany Gatesem a dalšími americkými politiky. "Důležitý je důraz na "Natoizaci" obranného systému. My jsme tio prosazovali, prosadili jsme to i do smluv, prosadili jsme , aby s tím zabýval summit v Bukurešti. Myslím, že toto by mohla být styčná plocha s novou americkou administrativou," uvedl Vondra

Celý systém amerického protiraketového štítu, jehož součástí je i plánovaný radar v Česku, má podle USA v budoucnu chránit před útokem ze zemí, které vyvíjejí jaderný program a nemají pro něj dostatečně přesvědčivé mírové vysvětlení, jako jsou například Írán nebo Severní Korea. S radarem by mělo být propojeno silo s desítkou raket umístěných v Polsku.

Návrh opoziční ČSSD, aby smlouvy o americké radarové základně v České republice posoudil Ústavní soud, pravděpodobně podpoří nejen komunisté, ale i poslankyně vládní Strany zelených Olga Zubová. Sociální demokraté svůj požadavek na ústavní přezkum smluv o radaru zdůvodňují tím, že ústava počítá pouze se schvalováním krátkodobého pobytu cizích vojsk na českém území, nikoli se schválením "na neomezeně dlouhou dobu".

Sněmovna začala obě smlouvy přes odpor opozice projednávat na říjnové schůzi. Podle premiéra Mirka Topolánka by se o nich mohlo ve výborech jednat déle než obvykle, takže by jejich definitivní schvalování přišlo na řadu až po inauguraci nového amerického prezidenta na konci ledna. Senátoři o smlouvách budou hlasovat až v novém složení.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme