Evropská unie se odhodlala k radikální reformě zemědělské politiky

Evropská unie se dohodla na radikální reformě společné zemědělské politiky. Za 5 let budou zemědělci dostávat nižší dotace z unijní pokladny, než dosud. Škrty se oproti původnímu plánu Evropské komise výrazně nedotknou všech vekých farem, ale jen těch největších.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn a traktor

Kombajn a traktor | Foto: Jan Rosenauer

Evropští farmáři dostanou méně peněz z unijního rozpočtu. Ministři zemědělství sedmadvacítky se po skoro 20 hodinovém maratonu jednání shodli na kompromisním plánu seškrtání dotací pro všechny farmáře. Nejcitelnější dopad ale budou škrty mít na největší farmy. Tedy ty, které dosud dostávaly z unijní poklady přes 300 tisíc eur ročně. Proti tomu se stavělo Česko a některé další nové členské země, kde po sobě komunismus zanechal velké zemědělské podniky.

Všem farmám se po roce 2012 sníží přímé zemědělské dotace z unijní pokladny o 10 %. Evropská komise původně navrhovala snížení o 13 % a Evropský parlament žádal pouze 7 %. Výsledkek je tedy kompromisem.

Návrh Evropské komise dále seškrtat příspěvky pro velké farmy získávající ze společného rozpočtu více než 100 tisíc eur ročně ministři zemědělství na celonočním jednání v Bruselu odmítli.

Škrty se tak citelně dotknou jen největších farem, které dostávají na dotacích více než 300 tisíc eur za rok. Ty kromě základních 10 % přijdou ještě o další 4 % z dosud vyplácených částek. Česká republika spolu s několika dalšími zvláště novými členskými státy žádala ještě nižší škrty v dotacích. Ostatní státy nás ale přehlasovaly.

Nakonec se podařilo ochránit středně velké farmy a škrty se citelně dotknou jen podniků, které za rok dostávají více než 300 tisíc eur unijních dotací. Ty kromě krácení příspěvků o 10% přijdou ještě o další 4%. Evropská komise je přitom chtěla připravit o skoro čtvrtinu jejich dnešních podpor.

Zrní | Foto: Gabriela Čapková

"To v žádném případě nelze označit za výhru, ale rozhodně je to posun velmi pozitivním směrem," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Dodal, že naši zemědělci budou ještě muset dlouho bojovat o rovnoprávnost s konkurenty ze starých členských zemí.

Agrární komora spokojena není

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby se tak zakonzervuje současný nespravedlivý stav: "Když se to všechno spočte v České republice, co dostanou příjmy čeští zemědělci, a srovná se to s Německem nebo Rakouskem, tak český zemědělec dostane 53 procent z toho, co dostává z různých zdrojů německý nebo rakouský. To znamená, že toto by bylo prodlouženo dál."

Milan Kopp, Pavel Novák, Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme