Majitelé uneseného saúdskoarabského tankeru vyjednávají s piráty o výkupném

Piráti, kteří v sobotu v Adenském zálivu unesli saúdskoarabskou cisternovou loď Sirius Star, požadují výkupné. Nyní s nimi vyjednávají majitelé tankeru, který převážel náklad ropy za více než 100 milionů dolarů. V zajetí zůstává také všech pětadvacet členů posádky. Podle nejnovějších informací požadují piráti výkupné 25 milionů dolarů. Lhůta na zaplacení je deset dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saudská cisternová loď Sirius Star

Saudská cisternová loď Sirius Star | Zdroj: ČTK

Britský ministr zahraničí David Miliband označil námořní pirátství za pohromu. Šéf saudské diplomacie princ Saud al Faisal nepotvrdil, zda bude vyplaceno výkupné, ale v rozhovoru pro BBC řekl, že konečné rozhodnutí spočívá na majiteli lodi.

Mezi pětadvaceti členy posádky uneseného obřího tankeru Sirius Star, který má polského kapitána, jsou dva britští občané Peter Finch a James Grady. Jejich rodiny vyjádřily naději, že budou brzy propuštěni.

Podle novinových zpráv piráti požadují 6 milionů liber výkupného. Londýnský bulletin Jane's Terorism and Security Monitor napsal, že somálští piráti jsou pravděpodobně ve spojení s islámskými povstalci, kteří je využívají k pašování zbraní výměnou za pomoc v přístavech a jiných základnách.

V egyptské Káhiře se mezitím sešli zástupci zemí v okolí Rudého moře, aby projednali možnosti boje proti pirátství v regionu.

Za posledních dvanáct dní piráti u somálských břehů unesli osm nákladních lodí. Řada zemí vyslala do oblasti válečná plavidla, která mají před útoky pirátů chránit civilní lodě. Indie včera oznámila, že její fregata potopila mateřskou loď námořních lupičů. V ochraně lodí proti pirátům u somálských břehů pomůže i Evropská unie, která tam v prosinci vyšle několik lodí. V oblasti už operují Britové i Rusové a do boje s piráty se chce aktivněji zapojit i Německo.

Milan Kocourek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme