Odboráři dnes odmítli jednat s ministrem zdravotnictví o reformních zákonech

Odboráři dnes odmítli jednat s vládou o zdravotnických zákonech. Po půl hodině opustili zasedání tripartity, na kterém se měly projednávat návrhy reformních norem z dílny ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Vadí jim, že ministři schválili tři návrhy zásadních zákonů včera, tedy ještě před projednáním s odbory a zaměstnavateli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům odborových svazů

Dům odborových svazů | Foto: ČMKOS

Tři zásadní zákony vláda schválila už včera. Fakt, že se tak stalo ještě před jednáním tripartity, které si vyžádali zaměstnavatelé a zaměstnanci - označily odbory za porušení základního standardního principu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch chce mluvit s poslanci, aby Julínkovu reformu nepodpořili: "Vznesli jsme konkrétní věcné připomínky k věcným záměrům, i když jsme na to měli velice málo času. Od té doby proběhlo několik jednání a prakticky všechny naše zásadní připomínky byly smeteny pod stůl. Čekali jsme na jednání vlády a na minulém předsednictvu nás pan místopředseda vlády Nečas ujistil, že rozhodnutí vlády ve věci zdravotnických zákonů nepadne, aniž by předtím byly projednány na plénu tripartity," řekl Štěch.

S tím ale nesouhlasí ministr Tomáš Julínek: "Odboráři se účastnili kompletně vyčerpávajícím způsobem připomínkového řízení. To znamená, že byli u přímého připomínkování těchto zákonů a některé jejich připomínky byly zapracovány. Tato takzvaná velká tripartita, která se nechává informovat o reformních záměrech, měla být 31. října a byla zrušena odboráři."

Odboráři mají k reformě velké výhrady. Jednou z výtek vůči návrhům ministra zdravotnictví, které včera schválila vláda, jsou například chystané změny záchranné služby. Podle odborářů není jasné, kde se na nová výjezdová centra vezmou peníze a jednotlivé záchranky nebudou mít jistotu, že dostanou slíbené dotace.

Koaliční experti se nad sporným paragrafem sejdou v neděli

Koaliční odborníci v neděli prodiskutují sporný paragraf v návrhu zákona o zdravotním pojištění. Potvrdil to ministr Julínek, který chce, aby vláda normu schválila jednomyslně už v pondělí. Lidovci a zelení mají ale k novele o pojištění výhrady. Vadí jim znění paragrafu o péči. Podle některých kritiků totiž nezaručuje pacientovi nejlepší léčbu, a nabídne mu jen nejlevnější variantu.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme