Úhrady za zdravotní péči se zvýší

Úhrady za zdravotní péči se příští rok zvýší. Dnes to potvrdil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), který představil návrh nové úhradové vyhlášky. Ta počítá s postupným upouštěním od paušálů a chce prosadit platby lékařům a nemocnicím za konkrétní případy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ordinaci

v ordinaci | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Například praktici by si měli polepšit o 10 procent. Ti z nich, kteří pracují pět dní v týdnu a alespoň jednou do 18 hodin, dokonce o 13 až 14 procent. Ministr Julínek potvrdil, že se tak dorovnají některé rozdíly mezi skupinami odborníků a dojde k větší motivaci ke zkvalitnění péče.

"Regulační poplatky k zajištění rezerv na účtech zdravotních pojišťoven umožní pro rok 2009, aby se české zdravotnictví rozvíjelo, aby se zkracovaly čekací doby, abychom mohli například navýšit platbu v psychiatrických léčebnách a zlepšit situaci psychiatrických pacientů, abychom mohli dodržet slib zvýšení ceny práce sester a stabilizovat tak tento sektor," řekl Julínek.

Ministr chce také prosadit, aby se některé zákroky, jako výměna kyčelních kloubů nebo voperování umělé čočky, dělaly v zařízeních, která se tomu věnují nejčastěji a mají k tomu potřebné vybavení i zkušený personál.

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme