Michal Hašek je hejtmanem jižní Moravy

Jihomoravský kraj povede příští čtyři roky Michal Hašek z České strany sociálně demokratické. Krajský lídr sociálních demokratů tak ve funkci po osmi letech vystřídal Stanislava Juránka z KDU-ČSL, dosud jediného lidoveckého hejtmana v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec ČSSD Michal Hašek

Poslanec ČSSD Michal Hašek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Nový hejtman dostal na ustavujícím zasedání jihomoravského zastupitelstva v tajné volbě plných 49 z možných 63 hlasů. Dohodnutá koalice České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany jich má přitom dohromady jen 37. Z toho jednoznačně plyne, že pro sociálního demokrata hlasoval i někdo z krajské opozice.

Michal Hašek dnes oznámil, že se co nejdřív vzdá funkce předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie. Poslaneckého příjmu se prý za dobu, kdy bude zároveň hejtmanem, také vzdá. Jako svého nástupce podpoří Bohuslava Sobotku, který má v současnosti stranický úkol být stínovým ministrem financí.

Hašek konkretizoval jednu podmínku k ukončení svého poslaneckého mandátu: "Byl bych rád u dokončení projektu zákona o Úrazové nemocnici (v Brně). Ten už schválila Poslanecká sněmovna, nyní putuje do Senátu. Je možné očekávat legislativně ještě nějaké hlasování buď v Senátu nebo zpátky v Poslanecké sněmovně. Jakmile bude tato záležitost hotová a jasná, jsem připravený složit poslanecký mandát."

Kdo z ČSSD vede ostatní kraje?

Vítězná Česká strana sociálně demokratická je už téměř hotová s vytvářením krajských vlád. V Moravskoslezském kraji vznikla koalice ČSSD a KSČM, tam je novým hejtmanem Jaroslav Palas, exministr z řad sociální demokracie. Pardubický kraj má nového hejtmana v osobě poslance Radko Martínka, který také byl v letech 2005 a 2006 ministrem pro místní rozvoj. Vládní zkušenost má rovněž nová šéfka Plzeňského kraje, historicky první žena v této funkci Milada Emmerová.

V Královéhradeckém kraji je novým hejtmanem dosavadní místostarosta Broumova na Náchodsku Lubomír Franc. Zlínský kraj povede regionální lídr sociálních demokratů Stanislav Mišák. Ve stejném postavení zvítězil v Olomouckém kraji poslanec Martin Tesařík. Kraji Vysočina vládnou sociální demokraté pod vedením hejtmana Jiřího Běhounka. V Jihočeském kraji se na nejvyšší krajský post dostal Jiří Zimola. Josef Novotný pak povede kraj Karlovarský.

V pondělí by mělo ustavující zasedání středočeského zastupitelstva potvrdit za hejtmana poslance Davida Ratha. V Libereckém kraji se zástupci České strany sociálně demokratické dohadují Starosty pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost. V Ústeckém kraji ČSSD ještě stále jedná s ODS, chce do vedení kraje zapojit i odpadlíky z hnutí Severočeši.cz.

Výsledky krajských voleb najdete na našem speciálním webu Volby 2008.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme