Odbory v Tescu odvolaly stávkovou pohotovost

Odbory tuzemského obchodního řetězce Tesco dnes přerušily stávkovou pohotovost. Hrozily protesty kvůli údajnému nedostatku zaměstnanců v jednotlivých obchodech v předvánočním období, kdy obchody v Česku každoročně zaplaví davy zákazníků. Firma slíbila zvýšit počet pracovníků, aby jich bylo v předvánočním období dost a zvládli nápor koupěchtivých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesco

Tesco | Foto: Marián Vojtek

Radiožurnálu k tomu řekla mluvčí Tesca Eva Karasová, že rozhodnutí odborů ukončit po deseti dnech stávkovou pohotovost považují za rozumné: "Personální zabezpečení v předvánočním období plánujeme každý rok s předstihem a dostatečným počtem zaměstnanců. Ze zkušenosti z minulých let a z plánu obratu na další období přece víme, kolik zaměstnanců provozovny potřebují k tomu, aby zabezpečily kvalitní služby v předvánočním období."

Mluvčí Eva Karasová ještě slíbila: "Na jednotlivých provozovnách bude v prosinci počet našich stálých zaměstnanců a brigádníků výrazně vyšší, než v ostatních měsících - a také, než navrhovaly odbory."

I předseda podnikového odborového výboru Milan Matušík Radiožurnálu potvrdil, že firma splnila jejich podmínky: "Zaměstnavatel k dnešnímu dni učinil taková opatření, která odpovídají potřebnému navýšení a tím zajištění personálního obsazení provozoven tak, aby se vyrovnal dosud poddimenzovaný stav pracovníků a zajistil se provoz v předvánočním a vánočním období. Na základě této skutečnosti odbory přerušily stávkovou pohotovost s tím, že budou situaci dále pečlivě sledovat."

Odbory ale nevyloučily další nátlak, pokud by se počet zaměstnanců nezvýšil dostatečně. Podle vyjádření odborářů totiž mnozí pracovníci teď musejí dělat i to, co vlastně neměli v popisu práce. Například z popisu práce pro pokladní přešli k popisu práce prodavače. Tím pádem třeba pokladní doplňují zboží v regálech.

Podobná situace, kdy se možná blížila předvánoční stávka, byla v Tescu i před dvěma lety.

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme