Jaký bude rozsah veřejného zdravotního pojištění?

Zdravotničtí experti Strany zelených a zástupci ministerstva zdravotnictví, které vede ministr Tomáš Julínek (ODS), se už dohodli na znění posledních sporných částí čtvrtého zdravotnického reformního zákona. Jde v něm o rozsah veřejného zdravotního pojištění, tedy co bude hrazeno z pojištění a co už bude za příplatek. Při dohodě ale nebyli zástupci KDU-ČSL - odmítli přijít, protože údajně nedostali dopředu potřebné podklady. Návrh přesto předloží už toto pondělí na zasedání vlády ministr Julínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sanitka

sanitka | Foto: Hasičský záchr. sbor Zlínského kr.

Ministr vysvětluje: "Jde o definici nároku českého občana na bezplatnou péči ze zdravotního pojištění. Stojíme o to, aby reformní zdravotnické zákony včetně zákona o veřejném zdravotním pojištění byly přijaty ve vládě jednohlasně." Lidovci ale připravují i změny v systému výběru regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr upozornil, že zákon teď obsahuje seznam všech hrazených služeb z povinného zdravotního pojištění i s popisem a rozsahem služeb. Přeformulovali i znění paragrafu 18 o takzvaném standardu: "Zařazujeme bod, že zdravotní služby jsou poskytovány v souladu s posledním dosaženým poznáním medicínské vědy. To znamená, že jsou poskytovány ty nejúčinnější a nejmodernější metody. Současně jsme se dohodli, že jsou hrazeny ty služby, které jsou v porovnání s případnými alternativními medicínskými postupy, vedoucími ke srovnatelnému výsledku pro pojištěnce, z celospolečenského hlediska ekonomicky nejméně náročné."

Další náměstek ministra Pavel Hroboň tvrdí, že navrhovaný zákon jasně určuje, na jakou péči má pacient nárok: "Na všechny postupy, které splňují tři základní požadavky: Za prvé jsou opravdu účinné. Za druhé jsou vhodné pro konkrétního pacienta v jeho situaci. A za třetí - a to jen když existuje víc postupů, které vedou ke srovnatelným výsledkům pro pacienta, ale významně se liší cenou - pouze pokud je víc těchto postupů, tak veřejné zdravotnictví hradí jen ten nejlevnější."

Reprezentantka Zelených, ministryně Džamila Stehlíková potvrdila, že zákon v aktuálním znění je její strana ochotná ve vládě podpořit. Do návrhu zákona prosadila jejich požadavky: "Podařilo se zapracovat do zákona o veřejném zdravotním pojištění odklad účinnosti placení za nadstandardní služby, než se zavedou a zveřejní standardy."

Jak známo, ministři už minulou středu odsouhlasili tři významné zákony první fáze zdravotnické reformy ministra Julínka. To vzbudilo nevoli odborů, které den po schválení odešly z jednání tripartity. Protestovaly tak proti tomu, že vláda před schválením trojice zdravotnických zákonů s nimi neprojednala jejich znění.

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme