Americkou tajnou službu straší možnost atentátu na Baracka Obamu

Občané Spojených států amerických si tento víkend připomínají 45. výročí atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Letos se o 22. listopadu 1963, kdy Kennedyho zasáhly střely atentátníka Lee Harveye Oswalda, mluví o to intenzivněji, že nedávno byl novým prezidentem USA poprvé zvolený kandidát tmavé pleti, demokrat Barack Obama. Americká tajná služba, která má na starosti ochranu prezidenta, se víc než když předtím bojí možného rasisticky motivovaného útoku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

Američané mají ještě o důvod víc, proč si tragickou událost připomínat. Těsně před nedávnými prezidentskými volbami se zjistilo, že dva mladí neonacisté ze státu Tennessee chtěli zavraždit Baracka Obamu. Podle vyšetřovatelů byl naštěstí jejich plán primitivní a policie na ně přišla ještě dřív, než se mladíci stačili vyzbrojit, takže život Obamy nebyl ohrožený.

Událost přesto podtrhuje, že se ve Spojených státech možnost atentátu bere velmi vážně. Především tajná služba, která má ochranu prezidenta a jeho okolí na starosti, je v poslední době ostražitější, než kdykoli předtím - tedy pokud je to ještě možné. Na ochranu demokratického kandidáta už před volbami vyčlenila podstatně víc agentů a prostředků, než na kohokoli jiného v americké historii.

Experti na bezpečnostní otázky se shodují: Barack Obama je stejně jako před půl stoletím J. F. Kennedy velmi inspirativním politikem, do kterého vkládají mnozí Američané často až nerealistické naděje. Současně s tím nebo právě proto, dráždí jeho osobnost extrémisty nejrůznějšího ražení. Už skutečnost, že je historicky prvním černochem, který bude v Bílém domě úřadovat, znamená podle expertů zvýšené riziko.

Hrozby, kterým Barack Obama čelí, nejsou nic nového. Rukou atentátníka zemřeli 4 američtí prezidenti. Na dalších 5 se někdo pokusil atentát spáchat. Tajné službě přitom podle odborníků nedělají vrásky na čele známé extremistické skupiny. Jejich činnost sleduje FBI a jiné bezpečnostní síly a daří se je infiltrovat vládními agenty. Největší nebezpečí může přijít od dobře vycvičeného samotáře, třeba bývalého agenta profesionála, který se se svými vražednými plány nebude nikomu svěřovat.

O Kennedym si přečtěte:
Od atentátu na prezidenta Kennedyho uplynulo 45 let
Atentát na J. F. Kennedyho stále plný záhad
Také Kennedy měl svou Moniku Lewinskou
Kennedyho trenýrky našly v aukci majitele za pět tisíc

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme