Obama oznámil složení svého ekonomického týmu

Nastupující americký prezident Barack Obama odhalil složení svého ekonomického týmu. Vsadil přitom na bankéře, zkušené politiky a akademiky. Nástupce George Bushe v Bílém domě také přislíbil rychlé přijetí balíčku na podporu ekonomiky, který má vést ke vzniku 2 a půl milionu pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: ČTK

Americkým ministrem financí se stane Timothy Gaithner, 47letý šéf newyorského úřadu centrální banky FED. Odborníci oceňují jeho bohaté zkušenosti, které před působením v New Yorku, získal mimo jiné 12letou prací na ministerstvu, které bude nyní řídit.

Prezidentem vlivné Národní ekonomické rady bude Lawrence Summers, který sloužil jako ministr financí za prezidenta Clintona v devadesátých letech. Předsedkyní rady ekonomických poradců prezidenta, což je oddělená funkce, se stane profesorka ekonomie z Kalifornské univerzity v Berkley Christina Romerová.

Barack Obama dal rychlostí, s jakou svůj ekonomický tým jmenoval, jasně najevo, že právě ekonomiku považuje za hlavní prioritu, kterou se musí zabývat už nyní, skoro dva měsíce předtím, než oficiálně nastoupí do úřadu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme