Británie bude proti finanční krizi bojovat snížením daně z přidané hodnoty

Britská vláda se pokusí povzbudit skomírající ekonomiku daňovými škrty a zvláštními veřejnými výdaji v hodnotě dvaceti miliard liber. Podle opozičních konzervativců ale balíček vládních labouristů způsobí další zadlužování země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Ministr financí Alistair Darling dnes podle očekávání oznámil, že vláda mimo jiné dočasně sníží daň z přidané hodnoty o dvě a půl procenta na patnáct procent. Pokračující světová finanční krize podle Darlinga zřejmě způsobí v příštím roce oslabení ostrovní ekonomiky o přibližně jedno procento.

Opoziční konzervativci balíček vládních labouristů na podporu ekonomiky předem kritizovali kvůli dalšímu zadlužování země, které způsobí. Kabinet ale hodlá šetřit, až krize pomine. Premiér Gordon Brown daňové škrty podpořil s následujícím odůvodněním:

"Během předešlých recesí jsme byli svědky selhání vlád, které nezačaly jednat na začátku ekonomického poklesu. To mělo za následek prohloubení i prodloužení recese. Tuto chybu jsme udělali v osmdesátých i devadesátých letech. Udělalo ji Japonsko, když čelilo bankovní krizi i další státy během asijské krize. Proto tvrdím, že povzbuzení ekonomiky vedoucí k udržitelnému růstu, zachování podniků, ochraně pracovních míst i bydlení, je zásadní záležitost."

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme