Americkým ministrem obrany má zůstat Robert Gates

Ministr obrany Spojených států Robert Gates zůstane ve funkci i po změně prezidenta. Informují o tom americká média. Nastupující prezident Barack Obama podle nich Gatesovi nabídl, aby pokračoval a on nabídku přijal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajky USA

vlajky USA | Foto: Ondřej Malý

Příští hlava USA Barack Obama naplňuje nabídkou Gatesovi slib vlády, ve které budou osobnosti respektované oběma hlavními politickými stranami. Roberta Gatese totiž jmenoval ministrem v roce 2006 republikánský prezident George Bush. Za Gatesova vedení se zvýšil počet Američanů v Iráku a výrazně se zlepšila bezpečnostní situace.

O tom, že stávající šéf Pentagonu přijal nabídku pokračovat ve funkci přinesl informoval první zpravodajský server Politico a stanice ABC. Podle jejich zdrojů by se měl stát vlivným poradcem pro národní bezpečnost generál James Jones, bývalý vrchní velitel NATO v Evropě. Barack Obama má jejich nominaci oznámit příští týden.

Nový americký prezident dnes také oficiálně oznámil ustavení nového poradního výboru, který mu má pomáhat s hledáním odpovědi na otázky, jak ven ze současné finanční krize a jak zastavit rostoucí nezaměstnanost. Tento specializovaný poradní sbor povede bývalý šéf centrální banky Paul Volcker. Personálním šéfem bude Austan Goolsbee, akademik Chicagské univerzity, který Obamovi pomáhal s volební kampaní.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme