Poláci prý už tolik neholdují alkoholu

Poláci nejsou největšími pijáky v Evropě, ba dokonce nejsou ani na prvních příčkách pomyslného žebříčku spotřeby alkoholických nápojů. Takové jsou výsledky nejnovějšího výzkumu, který provedl polský Státní zdravotní úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena a alkohol

Žena a alkohol | Foto: Fotobanka stock.xchng

Všechno je jinak - i tak by se daly shrnout překvapivé závěry srovnávacího výzkumu. Poláci ve spotřebě alkoholu skončili na čtvrtém místě - ale od konce. Na prvním stupínku se umístili Lucemburčané a hned za nimi Češi se svým nerozlučným pivem. Obyvatele Lucemburska ale omlouvá to, že si k nim pro různé truňky - lacinější než v domovině - jezdí Němci a Francouzi.

Poláci podle výzkumu nedosahují ani evropského průměru, který činí devět litrů čistého alkoholu na každého člověka. Poláci vypijí ročně tři čtvrtiny toho, co průměrný Evropan. Změnou prošla také skladba nápojů - zatímco v 80. letech kralovala vodka, dnes je to především pivo a roste spotřeba vína.

Změnu této orientace podle odborníků způsobilo především pracovní vytížení. Výzkum Státního zdravotního ústavu odhalil, že pouze 14 procent dospělých Poláků pije alkohol častěji než jednou týdně, zatímco evropský průměr je 44 procent.

Tato vědecká zpráva ovšem vychází z čísel o legální výrobě a prodeji alkoholu. Veřejným tajemstvím je, že východ Polska je v tomto ohledu statisticky neuchopitelný, protože tam si téměř každý člověk svůj oblíbený nápoj vykouzlí svépomocí. Žádné výzkumy nejsou s to zachytit hektolitry vyrobené a spotřebované polské samohonky - zvané bimber, což optimistické závěry výzkumu polských vědců přece jen staví do jiného světla.

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme