V několika továrnách Mercedes-Benz se zřejmě zkrátí pracovní týden

Kvůli dopadům finanční krize musí automobilka Daimler sáhnout k dalšímu omezování výroby. Kromě prodloužení vánoční dovolené chce vedení koncernu ve čtyřech závodech značky Mercedes-Benz zkrátit od Nového roku pracovní týden. Ten by od ledna do dubna čítal jen 30 namísto dosavadních 35 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Mercedes

Opatření se má týkat celkem 47.000 zaměstnanců v montážních závodech v Sindelfingenu, Berlíně, Brémách a Düsseldorfu. O přesné podobě omezování výroby ale vedení Daimleru vede spor s odboráři. Ti prosazují variantu práce na částečný úvazek a nikoli zkrácení pracovního týdne.

Podle jejich propočtů by si zaměstnanci v prvním případě přišli asi na 97 procent dosavadní mzdy, zatímco u kratšího pracovního týdne by to bylo jen 89 procent. Pro Daimler je naopak výhodnější tato varianta, kdy z odpadlé pracovní doby nemusí platit příspěvky na sociální pojištění.

Automobilka teď každopádně pošle všech 150.000 zaměstnanců ze 14 německých provozů na vánoční dovolenou, která někde potrvá až 4 týdny.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme