Ze špionáže obviněný čínský vědec byl popraven

Čína popravila světoznámého vědce. Trest smrti byl vykonán i přes protesty mezinárodního společenství. Biochemik Wo Wej-chan byl obviněn ze špionáže pro Tchaj-wan. Vědec vinu popíral.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dcera Wo Wej-chana Ran Chen a členové rodiny

Dcera Wo Wej-chana Ran Chen a členové rodiny | Foto: AFP

Wo Wej-chan, který byl zadržen už v roce 2005 a vloni odsouzen k trestu smrti, byl dnes zastřelen popravčí četou. Jeho rodina byla vykonáním rozsudku šokována. Včera jí totiž úřady vůbec poprvé od vědcova zatčení umožnily se s ním setkat a další schůzka byla plánována právě na dnešek, místo toho ale přišla zpráva o popravě.

60letý Wo proslul výzkumem v oblasti zdravotnictví, jeho společnost také dodávala lékařské vybavení. V minulosti žil i v Rakousku, i proto Vídeň proti zastřelení známého biochemika protestovala. Nesouhlas vyjádřila i Evropská unie. Peking se hájí tím, že vědec dodával Tchajwanu tajné informace o raketových systémech.

Protest vyjádřila i Česká republika. Šéf naší diplomacie Karel Schwarzenberg uvedl, že Praha několikrát žádala Čínu, aby od popravy upustila. Za šokující pak označilo popravu čínského vědce i americké velvyslanectví v Pekingu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme