Indické komando stále bojuje v Bombaji s teroristy

Boje indických vládních jednotek s teroristy v Bombaji pokračují v hotelu Tádžmahal. Nad hotelem Oberoi převzalo dnes komando indické armády po dlouhém obléhání kontrolu. Vojáci pak obsadili i další terč útočníků - židovské centrum. Od středeční série teroristických útoků stoupl počet obětí na 160. Je mezi nimi údajně 11 cizinců, včetně 4 Němců. Policie zatím zatkla devět mužů, které z útoků podezřívá; dalších sedm údajných teroristů bylo zabito.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hotel Tádžmahal v Bombaji

hotel Tádžmahal v Bombaji | Zdroj: ČTK

Speciální komando stále zasahuje v luxusním hotelu Tádžmahal. Z prvního patra podle svědků vyšlehly plameny. Uvnitř se podle šéfa bombajské policie skrývá už jen jeden terorista, kterého se ale nedaří zlikvidovat a není jasné, jestli ještě nedrží rukojmí.

Speciálním jednotkám indické armády se podařilo dostat pod kontrolu luxusní hotel Oberoj, který byl víc než 40 hodin v rukou teroristů. Protiteroristická jednotka vysvobodila 140 hostů. Komando v hotelu Oberoi zároveň našlo 24 mrtvých těl. Při bojích o hotel zemřeli i dva teroristé.

Vojáci už kompletně obsadili budovu židovského centra v Bombaji. Indické zpravodajské televizi IBM to potvrdil šéf národní gardy. Zemřelo při tom ale pět rukojmí, údajně občanů Izraele.

K útoku na desítku cílů v Bombaji se přihlásila zatím neznámá teroristická skupina Dekánští mudžahedýni. Indičtí představitelé se už ale nechali slyšet, že atentátníci jsou napojení na radikály z Pákistánu. Indický ministr zahraničí vyzval Pákistán, aby zničil teroristické podhoubí. Jeho pákistánský protějšek ale opáčil, aby Indie útoky nespojovala s politikou.

Odborníci za perfektně koordinovanou akcí a vyzbrojeností nejčastěji vidí Al káidu, která je úzce propojena s řadou muslimských teroristických skupin a organizací. Podle některých expertů mohlo v Bombaji jít o první z útoků za západní cíle, které Usáma bin Ládin avizoval před několika málo dny.

Podle ministra vnitra Ivana Langra se Česko nemá čeho obávat: "V tuto chvíli nemáme žádné relevantní informace, které by nasvědčovaly tomu, že by Česká republika mohla být takovým cílem."

Zdenka Turková, David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme